Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Boeren en tuinders zijn nog steeds onverminderd enthousiast over zonnepanelen. Maar waar moet u anno 2020 nou op letten als u gaat investeren in zonnepanelen? Veel van onze leden zijn geïnteresseerd in zonnepanelen, maar vragen zich af hoe de investering het makkelijkst en het snelst terug te verdienen is. Ook krijgen wij regelmatig vragen over welke soort zonnepanelen dan het beste zijn en hoeveel er nodig zijn. Wij werken al jaren naar volle tevredenheid samen met Tenten Solar, een bedrijf met veel ervaring in de agrarische sector en we legden hen de meest voorkomende vragen voor.

Soorten zonnepanelen

Blauwe of zwarte panelen?
Beiden kunnen een prima keuze zijn. Tegenwoordig heb je steeds vaker te maken met monokristalijne panelen. Hiervan zijn de cellen zwart. De cellen worden op een white sheet ondergrond geplaatst of op een black sheet ondergrond. De structuur van panelen met een white sheet ondergrond kan esthetisch als minder mooi betiteld worden. Deze panelen zijn wel de volumepanelen en daarmee goedkoper. Bij particulieren zien we vaak zwarte panelen. Er zijn verschillen in de techniek en uiterlijk (lees hier meer over op https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/blauwe-of-zwarte-zonnepanelen#no1 )
Twijfelt u? Veel installateurs kunnen beide leveren, dus vraag gewoon meerdere offertes aan.
Moet ik de allerbeste kwaliteit zonnepanelen kiezen?
Sommige aanbieders zullen panelen promoten als de nieuwste generatie met extra veel opbrengst per paneel. Dat klinkt leuk, maar als je een groot dak hebt is dat bijzaak. Het is belangrijk dat je installatie jaren lang mee gaat. Kies daarom vooral voor betrouwbaarheid. Merken als Q-cell, Seraphim en Sunrise hebben een goede reputatie en degraderen minder over de jaren heen.

Bij sommige (grotere) projecten vraagt de financier soms om Tier 1 merken. Dit staat eigenlijk voor het feit dat panelen eerder door banken zijn gefinancierd. Oftwel dat ze bankable zijn.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen kan tegenwoordig oplopen tot wel 40 jaar. Vanuit Duitse ervaring kunnen we zeggen dat 25 jaar geen probleem is. Dit is een waarde die de fabrikant of installateur niet snel zou communiceren. Zij spreken over een gegarandeerde opbrengst over een periode, bijvoorbeeld 25 jaar. Het vermogen van zonnepanelen neemt ieder jaar wel iets af. Dit heet degradatie. Deze afname is minimaal en een aantal tienden per jaar. De omvormer gaat minder lang mee. Ga er van uit dat deze na 12 tot 15 jaar vervangen dient te worden.
Mijn dak is niet op het zuiden, kan ik dan wel zonnepanelen plaatsen?
Ja. Doordat panelen steeds beter en goedkoper worden, wordt de oriëntatie van het dak steeds minder belangrijk. Veel installaties worden tegenwoordig op oost- en west daken gelegd. Zelfs een installatie op Noord-Oost of Noord-West georiënteerd dak kan rond gerekend worden.

Subsidieregelingen

Kan ik subsidie krijgen?

Er is geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met regelingen en dit zijn vaak gunstige leningen.
En eventueel komt u in aanmerking voor een van de regelingen van de overheid zoals SDE++ (grootzakelijk) of ISDE (kleinzakelijk). Daarnaast zijn er regelingen zoals EIA/KIA om duurzame investeringen af te trekken. Overleg dit met uw accountant of een adviseur want als u van de ene regeling gebruik maakt komt u vaak niet meer in aanmerking voor de ander. Dus het is slim om goed uit te zoeken welke regeling het voordeligst is.

Wat is het voordeel van salderen?
Salderen is een interessante regeling die de overheid momenteel biedt. De hoeveelheid stroom die je niet zelf gebruikt lever je terug aan het net. Naast dat je hier een goed teruglevertarief voor ontvangt bij de meeste energiebedrijven (hier tippen wij graag Greenchoice als geschikte leverancier), kun je ook je energiebelasting verrekenen met de kilowatturen die je in de avonduren gebruikt. Er is dus geen noodzaak om op te slaan. De regeling wordt stap voor stap afgebouwd, maar als je dit jaar nog investeert is een terugverdientijd rond de 7 jaar.
Kan ik ISDE aanvragen?

In 2021 kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en de Stimulering Duurzame Energieproductie. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft. Nieuw is dat de ISDE nu ook door middelgrote ondernemers gebruikt kan worden voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van duurzame energie, zoals zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De ISDE is een investeringssubsidie met een eenmalige uitkering. Per installatiesoort is door de RVO een lijst opgesteld, waarin u de hoogte van het subsidiebedrag per apparaat kunt terugvinden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het merk, type en vermogen van de installatie. Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient u onder andere een KVK-nummer te hebben en moet u eigenaar zijn van de investering. De subsidie voor zonnepanelen geldt alleen voor kleinzakelijke aansluitingen (3 x 80 Ampère) met een minimaal eigen verbruik van 50.000 kWh. Daarnaast gelden er nogal wat regels rondom het moment van de aanschaf en in gebruik name van het apparaat. De subsidie voor zonnepanelen kunt u aanvragen vanaf 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Voor 2021 is 40 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Wanneer moet ik voor SDE++ gaan?

Voor bedrijven met grootzakelijke aansluitingen is er een SDE-regeling ofwel Stimulering Duurzame Energietransitie. Vanaf dit najaar is de SDE++ regeling van toepassing als opvolger van de SDE+ regeling. De SDE regeling is een subsidie. De openstellingronde van de SDE++ voor 2021 vindt plaats van 21 september t/m 14 oktober.

Of het wel/niet interessant is, is grofweg afhankelijk van beschikbaar dakoppervlak, kosten voor de netverzwaring en het eigen verbruik. Als er sprake is van een klein dak en het net verzwaard dient te worden dan is het vaak lastig rond te rekenen. Indien er echter reeds een grootverbruik-aansluiting is, dan kan het weer wel interessant zijn.

Het is dus lastig om daar een generiek antwoord op te geven en het kan raadzaam om vooraf een berekening op te laten stellen zodat duidelijk is of het wel/niet handig is om voor SDE++ te gaan of voor salderen (voor zolang die optie er nog is). SDE++ is een populaire regeling maar we zien een tendens dat het iets minder interessant wordt. De terugverdientijd wordt langer en de netwerken raken vol. Vooral ondernemers die hun netcapaciteit moeten verzwaren haken hierdoor af.

Er zijn ook andere mogelijkheden: Ook bij de kleinzakelijke regeling kun je je dak goed vol leggen. Veel boeren denken eerst dat ze voor de SDE+ regeling moeten gaan, omdat hun kleinzakelijke stroommeter het niet toelaat. Nergens voor nodig als je tot ruim 80.000 kWh per jaar wil opwekken. Bijvoorbeeld melkveebedrijven met melkrobots of varkensboeren hebben veel constant en direct verbruik waardoor je met een aansluitwaarde van 3 x 80A meer panelen op het dak kunnen leggen en dus meer opbrengst kunnen genereren. Wij kiezen in hierboven genoemd verhaal dan voor de technologie van Solar Edge. Een techniek welke aan de hoogste eisen van deze tijd voldoet. Bovendien is nu voor kleinzakelijke aansluitingen ook de ISDE beschikbaar.

Zijn er fiscale voordelen?
Er is energie-investeringsaftrek mogelijk bij zonnepanelen op het dak (RVO lijst 2020: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/energie-investeringsaftrek-eia). Deze regeling is voor eenmanszaken, vof’s en maatschappen. Eenmalig mag u 45% van de totale investeringskosten aftrekken . De EIA heeft geen invloed op de afschrijving. Het budget voor 2020 is € 147 miljoen.

Ook kunt u de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) toepassen.

Is de postcoderoosregeling interessant?
Zelden. In de praktijk blijkt helaas dat veel van dit soort projecten uiteindelijk sneuvelen door de administratieve rompslomp.

Energie

Kan ik de stroom gebruikten voor mijn privéwoning?
Deze vraag wordt vaak gesteld want u heeft bijvoorbeeld een aparte meter voor uw bedrijf en een aparte voor uw woning. Staat uw woning op hetzelfde perceel als uw bedrijf volgens de WOZ-beschikking? Dan clustert u uw energieaansluitingen en verrekend zo de energiebelasting. U kunt er vanuit gaan dat de door LTO Ledenvoordeel gecontracteerde partijen dit goed regelen.
Kan ik met zonnepanelen van het energienet af?
Nee. Want op momenten dat u uw stroom niet zelf verbruikt wordt het ingevoerd op het net. Op het moment dat de zon niet schijnt haalt u het juist weer van het net af. Het gebruik van accutechniek staat pas in de kinderschoenen (lees: is duur). Waarschijnlijk zal dit in de toekomst wel rendabel worden, maar zelfs dan blijft een netaansluiting nog lang essentieel.

Bij grootzakelijk bent u in wezen energieproducent voor anderen. De grootverbruikersaansluiting (groter dan 3 x 80A) op het net is hier een uitgangspunt in het business model.

Hoeveel moet ik opwekken?
Heeft u een kleinzakelijke aansluiting? Probeer dan net zoveel op te wekken als u verbruikt. Per saldo komt u dan op nul uit. U profiteert dan volledig en optimaal van de salderingsregeling op de energiebelasting.
Een klein surplus van een paar honderd kWh per jaar is niet af raden, maar houdt het beperkt voor de beste Return on Investment. Voor de kilowatturen die u per saldo extra terug levert ontvangt u alleen van uw energiemaatschappij een terugleververgoeding.

Bij een grootzakelijke aansluiting gaat het om de business case met een SDE subsidie en het beschikbare te investeren vermogen. In de praktijk zie je dat deze installatie vaak wel over de 100.000 kWh per jaar gaan.

Kosten

Hoeveel bespaar ik via LTO Ledenvoordeel?

LTO Ledenvoordeel heeft prijsafspraken gemaakt met Tenten Solar. Deze installateur is naar voren gekomen na dat ze een aantal vraagbundelingsrondes heeft gewonnen. Sinds een aantal jaren is Tenten Solar vaste aanbieder van LTO Ledenvoordeel. Dit heeft als voordeel dat er afspraken gemaakt kunnen worden over meerdere merken en types zonnepanelen en omvormers.

Wij blijven vergelijken en zien nog steeds behoorlijke verschillen tussen leveranciers. De aanbiedingen die via ons raamcontract gaan behoren altijd tot beste prijs kwaliteitverhouding. Zo weet u dus zeker dat u niet te veel betaalt en wel goede kwaliteit krijgt.

Wat kost het en wat levert het op?

 

Jaaropbrengst Benodigd aantal wattpiek
(bij optimale dakligging)
ca. aantal panelen Kostenindicatie
(excl. btw)
Salderen Terugverdientijd
5.000 kWh 5.265 15 € 5.200 ja, volledig mogelijk 7 jaar
10.000 kWh 10.526 31 € 8.200 ja, volledig mogelijk 7 jaar
25.000 kWh 26315 78 € 20.000 ja, volledig mogelijk 7 jaar
50.000 kWh 52.631 155 € 34.000 ja, volledig mogelijk 7 jaar
75.000 kWh 79.000 232 €47.000 ja, via dynamische vermogensregeling 7-8 jaar
100.000 kwh 105.265 310 € 70.000 Nee, SDE regeling nodig +/- 10 jaar

Alle genoemde waardes zijn indicaties met peildatum mei 2020. We zijn hierbij uitgegaan van materiaal en techniek die vaak wordt toegepast op een modaal boerenbedrijf. Er kunnen geen rechten uit ontleent worden. Omdat situaties variëren raden wij u aan een vrijblijvende offerte op maat aan te vragen.