Selecteer een pagina

Zorgverzekeringen 2021 – Wat verandert er?

door | 19 november 2020

Er is veel geld nodig voor de zorg en logisch gevolg is dat de premies ook dit jaar weer zijn gestegen. Komend jaar is er 92,7 miljard euro beschikbaar voor de zorg.
De overheid stopt veel geld in de strijd tegen corona. Onder andere in coronatesten, bedden op de intensive care en de ontwikkeling van een vaccin. Mensen die in de zorg werken krijgen een bonus. Maar de overheid wil het werk in de zorg aantrekkelijker maken, door bijvoorbeeld loonstijgingen en bonussen zodat meer mensen in de zorg willen werken. Daarnaast wordt er meer geld besteed aan ‘zorg op afstand’, dus met digitale hulpmiddelen zoals een zorgapp. Er is komend jaar extra aandacht voor preventieprogramma’s, om ziektes en zelfdoding te voorkomen.

Hogere premies
De premies voor 2021 zijn hoger dan verwacht op Prinsjesdag. Dat komt niet -zoals je misschien zou denken – door corona. Tegenover de extra kosten als gevolg van COVID-19 worden namelijk er ook minder kosten gemaakt door uitgestelde of minder geleverde reguliere zorg. Die twee lijken nu nog in evenwicht. De premiestijging is het gevolg van een combinatie van hogere medicijnprijzen, stijgende lonen in de zorg en de toenemende vergrijzing, waardoor er meer mensen zijn met bijvoorbeeld chronische ziektes. Deze combinatie leidde ook de laatste jaren al voor stijgende zorgkosten. Om de premiestijgingen enigszins te beperken, hebben verzekeraars ook uit hun reserves geput. Bij VGZ kostte dat 150 miljoen euro en bij CZ en Zilveren Kruis ruim 100 miljoen euro.

Voor de lagere inkomens wordt de stijgende zorgpremie deels gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. Daarnaast kan men komend jaar nog steeds gebruik maken van collectieve kortingen op de zorgpremies bijvoorbeeld via het LTO Collectief of Agro+Zorg tot maximaal 5% op de basisverzekering en 15% op aanvullende pakketten.

Opgenomen in het basispakket
Het verplicht eigen risico is gelijk gebleven (€ 385,- per jaar). Donoren betalen geen eigen risico meer voor zorgkosten of als ze na een bepaalde periode toch nog medische kosten die te maken hebben met de donatie. Ook slachtoffers van seksueel geweld betalen in 2021 geen eigen risico meer voor de nodige zorgkosten. De vergoeding van diabeteshulpmiddelen worden eenvoudiger, waardoor patiënten sneller toegang krijgen tot de middelen. Opgenomen in het basispakket zijn nieuwe medicijnen voor verschillende soorten kanker. Ook toegevoegd is dagbehandeling in groepsverband voor niet-aangeboren hersenletsel, een verstandelijke beperking of progressieve, degeneratieve neurologische aandoeningen (zoals de ziekte van Parkinson en MS). Verder is de oefentherapie bij COPD uitgebreid.

Op tijdelijke basis zijn er komend jaar vergoedingen opgenomen voor coronapatiënten. Zo is fysiotherapie en oefentherapie voor herstel na ernstig COVID-19 verzekerd voor zes maanden na de indicatiestelling en voor maximaal 50 behandelingen. Deze regeling geldt in elk geval tot 1 augustus 2021. Voorwaarde is overigens wel dat u meewerkt aan onderzoek naar corona.

Aanvullende verzekeringen maken het verschil
De zorgverzekeraars bepalen jaarlijks zelf wat er in de aanvullende verzekering komt. Ze kijken eerst wat er wijzigt in de basisverzekering en bepalen op basis daarvan de inhoud van de aanvullende en tandartspakketten. Welke aanvullende verzekeringen aan uw persoonlijke wensen voldoen kunt u makkelijk vergelijken met de LTO zorgvergelijker. U heeft de keuze uit zorgverzekeringen van CZ, De Friesland, Univé, VGZ en Zilveren Kruis. Ook als u nu al bij een van hen verzekerd bent kunt u gebruik maken van de collectiviteitskorting.

Snel naar de LTO zorgvergelijker

Verzekeringen