Selecteer een pagina

Zonnepanelen als verlengstuk van het fruitbedrijf

door | 8 maart 2017

In februari 2017 gingen we langs bij Dirk en Saskia van Beusichem in het Betuwse dorp Kapel-Avezaath. De routebeschrijving was simpel: “Je kunt ons fruitbedrijf niet missen, want nergens anders in de straat passen 1.000 zonnepanelen op het dak.” Fruitbedrijf de Bierkamp is inderdaad niet te missen, in een mooi strak vlak liggen de zonnepanelen op het dak.

Koelen en zonnepanelen: een mooie combinatie

Dirk en Saskia runnen samen hun fruitteeltbedrijf in Kapel-Avezaath. Ze telen appels en peren en hebben 20 hectare grond voor de productie. “We koelen en sorteren onze producten zelf. Koelen doen we daarnaast ook voor collega fruittelers uit de buurt. Met name daarmee is de combinatie met zonnepanelen mooi, want het is natuurlijk een proces dat veel stroom vraagt,” aldus Dirk. Ongeveer twee jaar geleden lieten ze via de collectieve inkoop van zonnepanelen van LTO al ongeveer 590 zonnepanelen op het dak plaatsen, met een totaalvermogen van 145.000Wp. Deze investering beviel Dirk en Saskia zo goed, dat ze begin 2017 besloten om daar nog eens ongeveer 400 panelen bij te leggen via de collectieve inkoop van zonnepanelen. Met een extra vermogen van 117.000Wp gaan ze daarmee meer stroom opwekken dan ze zelf nodig hebben. Omdat ze niet altijd afnemen op het moment dat ze de meeste stroom gebruiken, gaan ze nu in ieder geval per saldo terugleveren. Er zijn nog steeds momenten dat ze gebruik maken van de stroom van het net: “Wij hebben zelf in september en oktober vaak de meeste stroom nodig met het inkoelen van de producten. Afgelopen jaar was september nog hartstikke mooi, dus dat kwam goed uit.”

Een zekere investering

Het fruitbedrijf is de basis voor Dirk en Saskia, vanuit daar is alles ontstaan en bouwen ze hun bedrijf verder uit. Echter is en blijft het fruitbedrijf de basis, eventuele investeringen die ze doen zijn altijd een verlengstuk van hun bedrijf. “We zien dat rendement steeds moeilijker wordt als je je echt alleen concentreert op de fruitteelt. Daarom kijken we verder dan dat. Wat kunnen we doen om iets bij te verdienen of juist kosten te besparen? Zo kwamen we uit bij zonnepanelen. We hebben een groot dakoppervlak beschikbaar en er is al een goede stroomvoorziening voor de installatie. Je kunt natuurlijk op veel manieren investeren, maar wij vinden het fijn dat we met de zonnepanelen investeren op ons eigen terrein. Daarnaast kost het ons nul komma nul werk. De zonnepanelen liggen op het dak en de zon blijft schijnen. Onze terugverdientijd is 7 tot 8 jaar en we ontvangen 15 jaar subsidie. In die tijd kunnen we onze investering toch vrij gemakkelijk 2 keer terugverdienen. En daarna liggen de zonnepanelen er gewoon nog. Het is een vrij zekere investering.”

SDE subsidie

“Voor beide installaties kwamen wij in aanmerking voor een SDE-subsidie. Dat is voor ons erg voordelig, want we krijgen gewoon per opgewekte kilowattuur subsidie, los van het feit of we de stroom zelf gebruiken of niet. Naast de SDE-subsidie ontvangen we over de tweede installatie ook een pop3 subsidie voor jonge landbouwers.” Met deze subsidie, beschikbaar gesteld door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), kunnen jonge landbouwers investeren in gebouwen, grond, machines en verplaatsbare installaties. Voor Dirk en Saskia is het op deze manier een goede investering. Daar komt nog bij dat ze voor het koelen van de producten al een zware aansluiting van 3 x 250 ampère hadden: “Dat heeft ons aanzienlijk gescheeld in de aanvangsinvestering.”

Een oost/west dak

Uiteindelijk dus een goede investering, maar Dirk en Saskia waren voor aanvang best sceptisch. Ze vroegen zichzelf af: Is het wel wat voor ons? Verdienen we het wel terug? “Met name doordat de piek in ons stroomgebruik in september en oktober ligt en omdat ons dak niet op het zuiden ligt dachten we dat het voor ons niet rendabel zou zijn. We zijn er echter dieper ingedoken. Via de gemeente Tiel hadden we de mogelijkheid om een adviseur van Flynth door te laten rekenen of zonnepanelen voor ons rendabel waren. En wat bleek: het was voor ons zeker rendabel. Het rendement is misschien niet heel hoog, maar wel heel erg zeker. Het is vooraf allemaal goed uit te rekenen. Zelfs het oost/west dak, zoals wij hebben, is nog niet zo verkeerd. Natuurlijk is een zuid/zuid-oost dak beter, maar ook met de vlakken tussen oost en west kwam ik aan de gewenste rendement/risico verhouding die ik vandaag de dag in het ondernemersklimaat voldoende vind.”

88 procent rendement van het geïnstalleerde vermogen

De keuze was dus gemaakt: er kwamen zonnepanelen op het dak van hun fruitbedrijf. Dirk vroeg drie verschillende offertes aan, en de collectieve inkoop van zonnepanelen van LTO Ledenvoordeel kwam als voordeligst uit de bus. “Ik heb wat referenties nagevraagd en die waren allemaal goed. Het is heel fijn dat alles al is uitgezocht. Je geeft vervolgens de specialist de opdracht om het voor je uit te voeren.” Tenten Solar, de partner van LTO bij het leveren en installeren van de zonnepanelen, verzorgde de installatie. “Tenten Solar voorspelde dat een rendement van minimaal 84% haalbaar moest zijn, maar we draaien met 88% veel beter dan voorspeld, en dat met een oost/west dak. We zijn dus heel tevreden over zowel het werk van LTO als Tenten Solar. Toen we de tweede installatie erbij wilden laten leggen, hoefden we dus ook niet lang na te denken wie we de opdracht zouden gunnen. De prijs is scherp en de service is goed en duidelijk. We hopen dat de stroomproductie op peil blijft, ook wanneer de installatie ouders wordt. Hier zal uiteindelijk de keuze van de materialen en installateur zijn kwaliteit moeten bewijzen. Het vertrouwen is er bij ons in ieder geval, over 15 jaar weten we het zeker.”

vanbeusichem_3

Op de foto met de zonnepanelen

Het technisch rendement van de zonnepanelen is voor Dirk en Saskia dus 88%, maar dat zijn niet de enige voordelen die ze ervaren sinds de zonnepanelen op het dak liggen. “We worden er veel op aangesproken, we ontvangen leuke reacties van mensen uit het dorp. Het wordt echt gezien als een duurzame investering, heel anders dan toen we investeerden in een nieuwe gewasbeschermingsmiddelenspuit die voldeed aan de nieuwste technische snufjes om de milieubelasting tot een minimum te beperken. Het blijft toch een spuit. We krijgen regelmatig bezoek in de boomgaard, bijvoorbeeld van inkopers van supermarkten. Vroeger wilden ze ons op de foto hebben in de boomgaard, maar nu moeten de zonnepanelen erbij op! Kortom: het is maatschappelijk geaccepteerd en het maakt een completer plaatje van ons bedrijf.”


Ledenvoordeel op zonnepanelen

Als lid kunt u rekenen op volledige ontzorging bij de aanschaf van uw zon-pv installatie. Samen met andere leden van LTO bedingen wij voor u de beste prijs en voorwaarden. Daarnaast maken allerlei financiële regelingen het overstappen op duurzame energie nóg aantrekkelijker. De collectieve inkoop van zonnepanelen heeft inmiddels al vele honderden LTO leden geholpen met de inkoop. Kijk voor het voordelige aanbod op www.ltoledenvoordeel.nl/zonnepanelen.