Selecteer een pagina

Waak voor oplichters in tijden van corona

door | 20 april 2020

Mensen staan in moeilijke tijden voor elkaar klaar en zijn dus ook ontvankelijker voor malafide praktijken. Dat maakt dat oplichters heel actief zijn op dit moment en vaker de telefoon pakken of een nepmail versturen.

Zo zijn er talloze nieuwe vormen van oplichting die inspelen op angstgevoelens tijdens de coronacrisis, blijkt uit inventarisaties van de politie en de Fraudehelpdesk. Neem een nepmail namens het RIVM waarin kwaadaardige software zit ingebouwd. En via Whatsapp wordt zogenaamd een uitkering aangeboden aan mensen die als gevolg van corona zonder werk zitten. In werkelijkheid proberen criminelen zo bankgegevens te ontfutselen.

Het Landelijke Meldpunt Internetoplichting van de politie heeft de afgelopen weken al tien malafide webshops offline gehaald. De webshops boden tegen betaling mondkapjes, zelftesten en andere preventieve artikelen tegen de coronacrisis aan, maar leverden die niet. Sommige leken sprekend op bestaande webwinkels. Er gaan zelfs afpersingsmails rond waarin wordt gedreigd de familie van de ontvanger te infecteren met corona als er niet betaald wordt.

Uit naam van de overheid
Mensen die normaal gesproken juist scherp zijn op oplichterspraktijken zijn toch minder alert door alle oproepen om elkaar te helpen tijdens de coronacrisis. Om die reden springen oplichters maar al te graag in op de actualiteit, concludeert de Fraudehelpdesk, die de afgelopen tijd al meer dan 300 mails met betrekking tot het coronavirus ontving. Mensen ontvangen bijvoorbeeld belletjes over energiecontracten, die speciaal tijdens de crisis goedkoper zouden zijn, maar dan moet u wel gelijk akkoord geven. Ook zijn er bedrijven die uw energiecontract onder de loep willen nemen uit naam van de overheid. U betaalt daar dan grof voor. En in de meeste gevallen levert het niks op. Ook zijn er veel bedrijven die dezelfde namen gebruiken als de overheid – zoals ‘duurzaamheidslening’ bijvoorbeeld – maar niet dezelfde gunstige voorwaarden hanteren.

Tips
Check altijd of de afzender ook degene is die ze zeggen dat ze zijn. Geef nooit gelijk akkoord aan de deur of aan de telefoon, maar vraag eerst een voorstel. Dan heeft u rustig de tijd om te bekijken en uit te zoeken of het een betrouwbare partij is en of de tarieven inderdaad gunstig zijn.

De politie raadt burgers aan om extra waakzaam te zijn op aanbiedingen of betaalverzoeken via de mail of op het internet. Bij twijfel kunnen mensen nagaan of de naam van de website voorkomt op deze lijst van malafide partijen.

Wilt u energietarieven laten vergelijken door onze adviseurs? Bel ons dan op 088-888 67 77 of stuur ons een mailtje op info@ltoledenvoordeel.nl.

Veiligheid