Selecteer een pagina

Voorkom hooibroei, vraag een meting aan

door | 12 augustus 2019

Het opslaan van het gedroogde hooi vergroot de kans op brand door hooibroei. Als branchespecialist in de agrarische sector willen wij u graag attenderen op de risico’s en de gevaren van hooibroei en welke preventiemaatregelen u hiervoor kunt treffen. Ook kunt u bij uw verzekeringsadviseur vragen om een hooibroeimeting.

 

Wat is hooibroei?

Hooibroei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi. In samengeperste balen kunnen micro-organismen een gistingsproces veroorzaken, waardoor de temperatuur stijgt en gassen vrij kunnen komen die brand veroorzaken. Dit wordt ook wel zelfontbranding genoemd. De brand die hierdoor kan ontstaan kan vervelende gevolgen hebben, van het afbranden van het hooi zelf tot verwoesting van de gehele boerderij.

Controleer de temperatuur

Om het risico op zelfontbranding te verkleinen is het van belang om de temperatuur te controleren. U kunt bij uw verzekeringsadviseur een hooibroeicontrole aanvragen indien u dat wenst. Door regelmatig de temperatuur te controleren kan worden gezien welke maatregelen getroffen moeten worden. Wanneer de temperatuur 60 graden of hoger is moet het dagelijks worden gecontroleerd. Bij 70 graden is de temperatuur te hoog en moet de brandweer direct worden ingeschakeld.

Voorkom hooibroei

Naast dat een verhoogde temperatuur de kans op hooibroei laat toenemen, gaat ook de kwaliteit van het hooi achteruit. Zorg altijd dat het hooi goed droog is voor het wordt ingepakt, wordt het nat ingepakt dan wordt de kans op hooibroei vergroot. Een goede ventilatie tijdens de opslag is raadzaam. Laat het hele seizoen door het hooi inwikkelen met folie. Tijdens het opstapelen van de balen moet er altijd 30 cm ruimte tussen zitten. Broei ontstaat het snelst in gemengde balen, mocht u een loonwerker inhuren, zorg er dan voor dat de balen waarin hooi van een collega kan zitten apart wordt gehouden. Is er toch een twijfel, schakel dan een hooibroeicontroleur in.

Goed verzekerd

Het is belangrijk dat u de kans op hooibroei niet onderschat. Helaas blijft de kans op hooibroei bestaan zelfs als u maatregelen treft. Daarom adviseren wij u om een brandverzekering af te sluiten. Zo weet u zeker dat de schade is gedekt mocht er brand uitbreken. Naast de brandverzekeringen biedt LTO Verzekeringen ook een agrarisch verzekeringspakket. Dit pakket bevat verschillende verzekeringen waaronder ook de brandverzekering die naast de gebruikelijke bedrijfsrisico’s ook de agrarische risico’s dekt. Dat betekent dus dat u en uw agrarische onderneming goed verzekerd zijn in één pakket. Onze adviseur komt graag bij u langs om u hierin vrijblijvend en gratis te adviseren.

Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Neem dan contact op met een van onze adviseurs of vraag de gratis verzekeringscheck aan.

Verzekeringen