Selecteer een pagina

Vijf isolatietips bij het bouwen van een nieuwe stal

door | 15 december 2014

Bent u van plan een nieuwe stal te realiseren in de nabije toekomst? Dan zijn er veel zaken waar u aan moet denken. Eén van die punten is de stalisolatie. Om u daarbij te ondersteunen, hebben we vijf tips opgesteld die u kunnen helpen.

1. Bereid u goed voor

Tegenwoordig is er in de maatschappij een ontwikkeling gaande waarbij er steeds meer aandacht is voor dierwelzijn. Dit heeft ertoe geleid dat het bouwbesluit aangepast is op gebied van brandveiligheid en dat er strengere regels aan stalisolatie worden gesteld. Ook geurproblemen rondom stallen moeten verminderd worden. Dit betekent dat u in uw nieuwbouwproject goed op de hoogte moet zijn aan welke regels en wetten u moet voldoen om onder andere een goede brandveiligheid in uw stal te realiseren. Op die manier bouwt u meteen op de juiste manier en krijgt u niet achteraf problemen rondom staldelen die aangepast moeten worden. Meteen goed bouwen betekent uiteraard ook dat u geen onnodige hoge kosten maakt. Isofekt®PLUS is het juiste systeem voor uw project. Het is een naadloos en luchtdicht isolatiesysteem waarmee de hele stal als het ware wordt ingepakt. De lucht van binnen wordt afgevoerd via luchtwassers; stankoverlast wordt tot een minimum beperkt.

Hier kunt u het actieplan van ZLTO lezen.

2. Denk na over de lange termijn

U heeft een onderneming en u wilt hiermee zo goed mogelijk “boeren”. Een mooie stal om te laten zien is natuurlijk prachtig maar die stal moet ook op de langere termijn aan alle eisen blijven voldoen. Wij raden aan de constructie van de stal zo in te richten dat er sprake is van een optimaal binnenklimaat en dat dit binnenklimaat ook behouden blijft. Dat betekent dus dat er geen naden en kieren in de isolatie mogen ontstaan.

3. Praat met andere ondernemers

Het uitwisselen van kennis en ervaringen met andere ondernemers maar ook het lezen van referenties, geschreven door andere ondernemers, helpen uitermate goed bij het bouwen van uw stal. In Nederland worden elk jaar tientallen nieuwe stallen gebouwd en dat leidt ertoe dat er veel ervaring is op het gebied van nieuwbouw in de agrarische sector. Nederland is als stallenbouwland één van de prominentste in Europa. Onze manier van stallenbouw staat voor efficiency en kwaliteit. Wij raden aan: ga naar beurzen, open dagen, vakbijeenkomsten en dergelijke.

4. Vraag prijzen aan en zoek informatie over bouwsystemen

Zorg ervoor dat u echt de tijd neemt om zelf prijzen van isolatie op te vragen in de markt. Bijvoorbeeld: wat kost het om mijn spouwmuur te isoleren met spuitschuim? Wat kost het om mijn tussenplafond te isoleren met isolatieplaten? Vraag ook bij verschillende systeemhouders wat de voordelen zijn van hun systeem en waarom hun systeem beter is dan andere. Aannemers willen soms graag met één systeem werken voor de stalisolatie omdat ze deze kennen en het al jaren zo doen. Dat wil echter niet zeggen dat dit het beste systeem voor u is. Bedenk ook dat het inschakelen van een isolatiebedrijf lastig is voor een aannemer omdat daar weersomstandigheden en planning bij komen kijken. Het beste systeem kost wat meer organisatie dan eenvoudig een paar woldekens tegen de muur drukken. Ook kan het beste systeem wat prijziger zijn, maar uiteindelijk bespaart u veel met een naadloze en luchtdichte isolatie.

5. Isoleer met PUR

Isoleren met gespoten pur is helaas nog steeds onbekend en lastig voor architecten. PUR is maatwerk en laat zich niet eenvoudig in een calculatieprogramma passen. Praat met uw aannemer/architect over gespoten PUR-isolatie. Wij kunnen de aannemer/architect voorzien van informatie en het kostenplaatje.

Isoleren met 10% ledenvoordeel

[intlink id=”5332″ type=”page”]Klik hier[/intlink] voor meer informatie over het ledenvoordeel bij Hallen en Stallen isolatie.

Nieuws