Akkerbouwers willen het grond- en oppervlaktewater beschermen tegen uitspoeling van reststoffen. Om te zorgen dat er bij het reinigen van het materieel geen gebruikte middelen in de natuur terecht komen wordt er gezocht naar duurzame oplossingen. Daarom neemt LTO het biologische zuiveringssysteem de Phytobac® op in het aanbod voor haar leden.
Op de wasplaats worden de schadelijke stoffen opgevangen in een vloeistofdichte buffer die gekoppeld wordt aan de Phytobac®. De bak is gevuld met een mengsel van stro en teeltaarde. De middelen komen in de Phytobac® en de micro-organismen van het bodemleven breken de stoffen af.
Het volautomatische systeem vormt een gesloten geheel en zorgt dat alle reststoffen van de gewasbeschermingsmiddelen tot de laatste druppel afgebroken worden. Hierdoor blijft de ondernemer niet zitten met een residu wat alsnog apart verwerkt moeten worden. Met één unit kan op jaarbasis ongeveer 2.500 liter afvalwater gezuiverd worden. Op het systeem kunnen meerdere units aangesloten worden en is daarmee geschikt voor een grote capaciteit spoelwater.
Toekomstbestendig
Zo’n zuiveringssysteem is een goede maatregel om te voorkomen dat er in de toekomst strengere regelgeving ontstaat rondom gewasbeschermingsmiddelen. Arnout Goeman van LTO Ledenvoordeel: ‘Doordat steeds meer akkerbouwers de Phytobac® zullen gaan gebruiken kunnen we de sector verder verduurzamen. We hopen dat op deze manier de nodige middelen in de handel blijven en zo zorgen we er samen voor dat er minder reststoffen in de natuur terecht komen.’
De beste oplossing
Om leden bij de aanschaf te ondersteunen zijn er afspraken gemaakt met leverancier Beutech Agro. Hierdoor wordt het gemakkelijker en voordeliger om een volledig duurzaam systeem aan te kopen. Goeman: ‘Onze leden willen een degelijke oplossing waar ze nog jaren mee vooruit kunnen. Bijkomend voordeel is dat het systeem in aanmerking komt voor belastingaftrek via MIA/Vamil’.