Selecteer een pagina

Schoorsteenbrand aan orde van de dag

door | 30 september 2016

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand! In Nederland krijgen dagelijks negen huishoudens te maken met schoorsteenbrand (bron: Vereniging Eigen Huis). Als de brand in de schoorsteen blijft, is er niet heel veel aan de hand. Is de schoorsteen niet (meer) helemaal in orde, dan kan een schoorsteenbrand makkelijk naar buiten treden. Als dat op een plaats is waar brandbare materialen zijn, bijvoorbeeld riet of isolatiemateriaal, dan kan een schoorsteenbrand snel leiden tot een total loss van het gebouw en alles wat er in staat.

Boerderijen

Veel traditionele boerderijen in Nederland zijn uitgerust met dakbedekking riet. Dit ziet er bijzonder mooi uit, maar kent een aantal specifieke risico’s. De mensen die vanaf hun jeugd wonen in een boerderij met riet, kennen deze risico’s als geen ander. Blikseminslag en vuurwerk zijn voorbeelden waar al snel aan gedacht wordt. Maar ook schoorstenen die de rookgas afvoeren van houtkachels en haarden vormen een groot risico. Jaarlijks verbranden een aantal boerderijen als gevolg van schoorsteenbrand.

Stallen

In de intensieve veehouderij worden stallen steeds vaker kachels gebruikt voor de opwarming van de ruimte (pluimveestallen) of het water (kalverstallen). Ook dit is een potentieel risico. Het rookgasafvoerkanaal krijgt net te weinig aandacht, waardoor deze brandgevaarlijk is. Het is heel belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een dubbelwandig rookgasafvoerkanaal en dat deze omkokerd wordt volgens de voorschriften van de fabrikant. Ook wordt geadviseerd een minimale afstand van het kanaal tot brandbare materialen aan te houden van 5 cm.

Hoe te voorkomen?

Lekker onbezorgd genieten van een knapperend haardvuurtje in de boerderij. Dat is ook prima mogelijk, met onderstaande tips;

  • minimaal eens per jaar een erkend schoorsteenveger laat komen (bij intensief gebruik twee keer)
  • schoon en droog hout gebruiken
  • een kachel die past bij de omvang van de boerderij én de schoorsteen
  • een schoorsteen die volgens de geldende normen is gebouwd (qua materiaalgebruik en bijvoorbeeld ‘loop’ van de schoorsteen)
  • een goedgekeurde vonkenvanger op de juiste wijze op de uitmonding van de schoorsteen monteren
  • bij lange droge periodes met veel wind, de kachel niet stoken. Of de vonkenvanger vooraf goed reinigen, zodat geen brandende/gloeiende stukje creosoot op de rieten dakbedekking kunnen vallen.

Bekijk de krant digitaal

ledenvoordeelkrant_voorkant

Ledenvoordeel bij verzekering van Univé

Als lid van LTO krijgt u korting bij Univé op veel verzekeringen, zoals uw zorgverzekering, autoverzekering of inboedelverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en nog vele andere.

[image source_type=”attachment_id” source_value=”14831″ width=”230″ link=”/unive/” quality=”100″]

tot 10% korting Univé

Verzekeringen