LTO Ledenvoordeel biedt korting aan op de diensten van MoveRTK, de landelijke leverancier van de standaard in GPS RTK-correcties. Maar wat is dat? We vroegen het Jean-Paul Henry, operationeel manager bij MoveRTK.
RTK is een afkorting van ‘Real Time Kinematic’. Het is een hulpmiddel voor GPS-systemen die werken met signalen van satellieten die zonder correcties een plaats op een paar meter nauwkeurig kunnen bepalen. Voor precisielandbouw is dat onvoldoende. Daarvoor wil je op de centimeter nauwkeurig kunnen werken. Met RTK-correcties kunnen we dat voor elkaar krijgen.
Hoe werkt dat dan?
MoveRTK heeft een systeem ontwikkeld dat de afwijking van de satellietmetingen nauwkeurig kan corrigeren. Je hebt bijvoorbeeld te maken met atmosferische invloeden, afwijkingen in satellietbanen, storende objecten en plaatsen waar geen bereik is, zoals natuurgebieden. Al twintig jaar hebben wij een netwerk van basisstations in heel Nederland, België en Luxemburg die iedere seconde de signalen opvangen van alle navigatiesatellieten, waaronder Europese, Chinese en Russische. Doordat er steeds meer satellieten beschikbaar komen, hebben we RTK steeds nauwkeuriger kunnen maken. Onze dekking is intussen uitgebreid tot de gehele Benelux.
Hoe kunnen leden van LTO-Noord, ZLTO of LLTB ermee werken?
Als je een abonnement neemt op MoveRTK ontvang je een simkaart van KPN, die de beste landelijke dekking biedt en die je kunt gebruiken in je GPS-apparatuur. Via mobiel internet wordt daarmee een individuele oplossing op maat mogelijk op basis van waar je tractor of werktuig zich bevindt. Door in te loggen met je naam en een wachtwoord ontvang je altijd elke seconde de optimale correcties van de satellietsignalen voor jouw locatie. RTK is technisch tamelijk ingewikkeld, maar werkt voor gebruikers heel eenvoudig.
Wat kost een abonnement?
Per GPS-toepassing kost een jaarabonnement normaal gesproken 750 euro exclusief BTW, maar via LTO Ledenvoordeel betaal je 500 euro. Wij zijn gecertificeerd door TüV SüD voor nauwkeurigheid, beschikbaarheid en garanderen continue beschikbaarheid doordat we onze infrastructuur zo hebben aangelegd dat deze dubbele verbindingslijnen heeft en ook bij onderhoud en calamiteiten signalen doorgeeft. Daarnaast bieden wij een optimale beleving door onze uitstekende eerstelijns ondersteuning. Onze klanten zijn over het algemeen zeer tevreden en dat zingt zich al gauw rond.
Zijn er al veel boeren die MoveRTK gebruiken?
Duizenden akkerbouwers en loonwerkers gebruiken MoveRTK in combinatie met een GPS-systeem. Onze diensten komen daar als klein, maar vitaal schakeltje bovenop de eigen GPS ontvangst. Wij zijn merkonafhankelijk en leveren geen hardware. Onze correcties kunnen in alle GPS-apparatuur gebruikt worden, waarbij deze moet zijn voorzien van een modem voor mobiel internet, een GPS-ontvanger en antenne, een hydraulische of elektronische aansturing van de machine gekoppeld aan de GPS en een display in het voertuig voor status, invoer van data en software voor de applicatie. Sommige leveranciers bieden daarvoor geïntegreerde systemen aan.
Is RTK alleen geschikt voor akkerbouwers?
Nee hoor, ook de weg- en waterbouw en constructiebedrijven maken er gebruik van. Maar in de agrarische sector zie je eveneens steeds meer toepassingen, bijvoorbeeld bij veehouders die zelf gewassen verbouwen of voedermachines op hun erf robotiseren. En de biologische sector zet ook steeds vaker robots in voor het mechanisch wieden en schoffelen. Daar kun je RTK eveneens goed voor gebruiken. Bij de inzet van drones, die een andere blik op een veld geven dan vanaf de grond of met een satelliet, heeft RTK ook een meerwaarde doordat je bijvoorbeeld bij herhalingsopnames exact dezelfde beeldposities kunt gebruiken als de keren daarvoor. De nauwkeurigheid is verslavend!
Wat levert het op?
Met de ontvangen gegevens kun je nauwkeuriger werken, zodat je minder gewasbescherming, mest en brandstof nodig hebt en je grond optimaal gebruikt. Technische innovaties zoals GPS en RTK kunnen de opbrengst verhogen en verduurzamen en de arbeidskosten terugbrengen. Je kunt kaarsrechte lijnen rijden, vaste rijpaden gebruiken en in het donker werken. Bovendien kun je alle handelingen registreren, zodat je een gegevensbestand opbouwt. Daarin kun je zien wat je de afgelopen jaren hebt gedaan en die kennis gebruiken om je werkwijze verder te verbeteren en nog betere resultaten te behalen. Je kunt er kortom kosten mee besparen.
Daarvoor moet je dan eerst wel investeren in GPS-apparatuur. Is dat geen beletsel?
De GPS-hardware is steeds goedkoper geworden, zodat het inmiddels ook voor kleinere bedrijven, bijvoorbeeld in de fruitteelt, haalbaar is om deze aan te schaffen. Het omslagpunt ligt steeds lager. Vroeger was ploegen een ambacht en er zijn nog steeds ploegwedstrijden. Met GPS is het een koud kunstje geworden om dat perfect te doen. Dat haalt misschien iets van de charme weg, maar aan de andere kant zijn jongeren vaak heel geïnteresseerd in nieuwe technieken. En als we het tweede land willen blijven op de wereldranglijst van landbouwexporterende landen, kunnen we als klein land niet zonder innovaties. MoveRTK is hierin een vitaal schakeltje.