Selecteer een pagina

MoveRTK: een netwerk met grote toekomst

door | 31 januari 2015

Het klinkt als sciencefiction: land- bouwmachines die zelf over het land rijden. Ze zijn voorzien van sensoren en informatiedisplays en verbonden met snel internet en satellieten.

Onder de kenners wordt dit ook wel “precisie landbouw” genoemd. De moderne agrariër gebruikt data en nauwkeurigheid als zijn nieuwe grondstoffen. Zijn doelen: het verhogen van de opbrengst en verduurzamen van de productie. Naast GPS-mechanisatieapparatuur heeft de agrariër een verbinding nodig met een correctiesignaal en mobiel internet. Hiervoor valt de keuze vaak op MoveRTK, omdat het toegang biedt tot beide netwerken.

Data van de akker

MoveRTK is voorzien van een Machine-to-Machine (M2M) data-verbinding: mobiel internet voor professionele gebruikers. Dit signaal gebruikt MoveRTK om zijn GPS-correcties te versturen. Maar hiermee is het ook mogelijk om tijdens het zaaien of oogsten data uit te wisselen. Dit kan data zijn die sensoren op het voertuig ter plekke verzamelen. Met speciale camera’s kan er van bovenaf een beeld worden gemaakt van de akkers. Dit geeft een beter inzicht in de bodemgesteldheid en de gezondheid van het gewas.
Bij precisielandbouw wordt een principe gehanteerd dat de bodem gericht bewerkt wordt. Dat betekent dat het doseren van meststoffen en bestrijdingsmiddelen afgestemd kan worden op de behoefte.
In Nederland is veel getest met satellietbeelden, maar nog niet met het beoogde succes. In Japan worden drones gebruikt om bijvoorbeeld het groeiproces van de kleine rijstvelden in kaart te brengen. De eerste drones vliegen ook al over de Nederlandse akkers. Via een camera met multispectoriale beeldverwerking kunnen afwijkingen in de bodem en gewas in beeld worden gebracht.

Met ledenvoordeel

MoveRTK biedt een open, toekomstbestendig netwerk en is verkrijgbaar met ledenvoordeel. Leden kunnen gebruikmaken van MoveRTK voor slechts € 500,- per jaar (normaal € 750,-). Deze prijs is inclusief M2M SIM-kaart met dataverbruik voor MoveRTK. Het systeem kan gebruikt worden met alle GPS-merken en biedt een betrouwbare, TüV-gecertifceerde dienstverlening. Meer informatie vindt u op: www.ltoledenvoordeel.nl/movertk

Voordelen zelfsturing en plaatsbepaling

• Een voertuig met zelfsturing rijdt volgens een vooraf ingestelde route. Een correctiesignaal zorgt ervoor dat dit nauwkeurig gebeurt. Bij MoveRTK is dit beperkt tot een marge van 2 centimeter. Zo kan een zaai- of oogstmachine een vooraf ingestelde route volgen over het land.
• Er is optimale benutting van het perceel. De rijbreedte is gelijkmatig en alle hoeken worden optimaal gebruikt. Ook kan de kortste route gereden worden, hiermee beperk je overlap. Dit levert een besparing op tot 10% op brandstof en loonkosten. Tevens zijn vaste rijpaden mogelijk. Elk jaar hetzelfde pad rijden leidt tot een betere bodemstructuur, een hogere opbrengst, minder onkruid en een betere mineralenbeschikbaarheid. Een hogere opbrengst en een gelijkmatig product is het resultaat.
• Volledige onbemand rijden is theoretisch gezien mogelijk. Met aanpassingen van de wetgeving en doorontwikkeling van de techniek, gaat dit in de toekomst waarschijnlijk gebeuren. Vandaag de dag kan er al gewerkt worden met een zogenaamd masterslave-principe. Slechts één bestuurder houdt hierbij meerdere voertuigen in de gaten doordat ze gekoppeld zijn met elkaar. Zo kun je met minder mankracht een perceel bewerken.

Smart farming