Op zijn biologische melkveehouderij heeft Wilfried Groot Koerkamp meer elektriciteit nodig dan hij met zijn 280 zonnepanelen opwekt. Via NLgroen koopt hij daarom Garanties van Oorsprong van agrarische bedrijven die zijn aangesloten bij platform Energie van Boeren.
Wilfried Groot Koerkamp heeft een biologische melkveehouderij in Biddinghuizen met 110 melkkoeien. Al in 1999 nam hij samen met collega Jocelyn Smit als woordvoerders namens tien boeren het initiatief voor de bouw van windpark Olster-Tocht bv, dat in 2002 is gerealiseerd. In 2021 is het windpark samen met dat van het aangrenzende Noorderwind gesaneerd om binnen Windkoepel Groen te kunnen opschalen. In 2023 komen op de plaats van de tien oudere windmolens 8 nieuwe windturbines met een vermogen van 6,8 megawatt per stuk, wat wil zeggen dat ze binnen dezelfde ruimte 4,5 keer meer elektriciteit kunnen produceren.
Groot Koerkamp legt uit dat het windpark in de toekomst wel weer inkomen zal genereren. De daarmee opgewekte elektriciteit komt niet rechtstreeks ten goede aan zijn boerderij, maar wordt vanuit het reguliere stroomnet gedistribueerd. Daarom heeft hij 280 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfsgebouwen, waarmee hij zo’n 75.000 kilowattuur elektriciteit kan opwekken.
Omdat de ondernemer jaarlijks ongeveer 90.000 kilowattuur aan duurzame stroom nodig heeft, koopt hij 25 tot 35 Garanties van Oorsprong (GvO’s) in bij NLgroen, een gezamenlijke activiteit van LTO Bedrijven en Waltmans. Een GvO is een bewijs dat stroom duurzaam is opgewekt. Als leveranciers van groene stroom dit overleggen, ontvangen zij een bedrag per geleverde kilowattuur.
Kleine hoeveelheden stroom
NLgroen is in 2021 gestart met het platform Energie van Boeren. Daarmee maken zij het voor boeren die duurzame stroom opwekken gemakkelijk om hun GvO’s te verhandelen. Voor groene elektriciteit die boeren zoals Groot Koerkamp niet zelf op kunnen wekken, kunnen zij GvO’s bijkopen. ‘Ik wist van het bestaan van GvO’s doordat ik Nick Waltmans van NL Groen al ruim tien jaar ken’, zegt hij. ‘De ‘groene’ GvO-labels kun je direct via NLgroen aankopen. Hiermee weet je zeker dat je duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt die afkomstig is van agrarische bedrijven uit de omgeving.’
Aanmelden bij NLgroen gaat volgens Groot Koerkamp eenvoudig. Als één van de voordelen noemt hij dat hij precies kan inkopen wat hij nodig heeft, zelfs achteraf. In zijn ogen onderscheidt NLgroen zich ook doordat het de mogelijkheid biedt om relatief kleine hoeveelheden stroom met GvO’s, die een jaar geldig zijn, in te kopen. Dit in tegenstelling tot grote Amsterdamse brokers als ACT of STX, die vaak ook nog eens werken met buitenlandse GvO’s. De melkveehouder vindt het vanzelfsprekend dat hij voor NLgroen en Energie van Boeren heeft gekozen. ‘De service is prima. Het is een klein bedrijf en de lijntjes zijn kort. Ik zou het andere agrarisch ondernemers zeker aanraden om met hen in zee te gaan.’
Energie van Boeren
Wekt u stroom op? Dan heeft u dus ook verhandelbare GvO’s. Individueel verhandelen levert weinig op en daar speelt ons initiatief Energie van Boeren op in. We bundelen de boeren-GvO’s en zorgen dat ze tegen een goede prijs terechtkomen bij de afnemers.