Selecteer een pagina

‘Ik wil het waterdesinfectiesysteem niet meer kwijt. En dat zegt wel wat’

door | 4 maart 2021

In de melkveehouderij staan we nauwelijks stil bij het water dat we onze koeien voorschotelen, terwijl boeren en adviseurs voortdurend bezig zijn met berekeningen om het voerrantsoen te verbeteren. De impact van schoon drinkwater wordt echt onderschat’, zegt melkveehouder Robert Jansink.

Jansink heeft in Coevorden een melkveebedrijf met zo’n 170 koeien. Ook hij dacht jarenlang niet veel na over de drinkwaterkwaliteit. Maar dat veranderde. ‘Doordat de waterleidingen in de stal geleidelijk dichtslibden met viezigheid, was actie geboden. Achterin de stal was er soms geen water meer in de bakken op momenten waarop de koeien veel drinken’, vertelt hij. ‘Ik had de jaren ervoor wel pogingen gedaan om de leidingen te reinigen met chemische middelen, maar het resultaat was onvoldoende. Via een studieclub hoorde ik van een dierenarts positieve geluiden over het Watter-systeem. Het zette me aan het denken en na contact met Watter heb ik een installatie op proef genomen.’ Om de kosten hoef je een proefopstelling niet te laten. Als LTO-lid kun je met 50 procent korting het systeem zes maanden op proef krijgen. Het Watter-systeem is een apparaat dat ter plekke desinfectiemiddel maakt uit stroom, zout en water. Dat het desinfectiemiddel ziekteverwekkende bacteriën, schimmels, gisten en virussen onschadelijk maakt, nam Jansink in eerste instantie op de koop toe.

Schonere leidingen
‘Het ging me allereerst erom, dat er schonere waterleidingen in de stal kwamen. En dat lukte, al hadden we niet meteen schoon water in de drinkbakken’, vertelt Jansink. ‘Het effect van het desinfectiemiddel in het water was dat de vervuiling in de waterleidingen losliet en als vlokken in het water in de drinkbakken terechtkwam. Maar dat was tijdelijk. Nu hebben we schoon en helder water in de bakken. Je kijkt dwars door het water heen en je kunt de bodem zien.’ Achteraf denkt Jansink dat hij eerder maatregelen had moeten treffen om de waterkwaliteit voor zijn koeien te verbeteren. ‘We boeren in Zuidoost-Drenthe. Onze regio staat bekend om zijn slechte grondwaterkwaliteit. Als je koeien veel melk wilt laten produceren, zul je ze niet alleen goed voer maar ook goed water moeten aanbieden.’ Of de verbetering van de waterkwaliteit na plaatsing van het Watter-systeem ook daadwerkelijk heeft geleid tot beter producerende en gezondere koeien, vindt Jansink moeilijk te zeggen. ‘Binnen een melkveebedrijf spelen veel factoren een rol. Het is lastig om hard te maken wat de exacte oorzaak van verbeteringen is. We werken nu een jaar of vier met het Watter-systeem. Sindsdien is de melkproductie omhoog gegaan van bijna 9.000 kilo tot ongeveer 10.000 kilo per koe per jaar op dit moment. En het celgetal is gezakt.’ Jansink wil zijn desinfectiesysteem niet meer kwijt. ‘En dat zegt wel wat, want je hebt het toch over een behoorlijke investering. Ik ben ervan overtuigd dat schoon water ons helpt bij een goede en rendabele bedrijfsvoering.’

- € 750

korting op proefopstelling en op de aanschaf

Lees verder

Bedrijfsvoering