Selecteer een pagina

Houd plaagdieren onder controle

door | 23 mei 2017

Elke agrariër heeft er mee te maken: plaagdieren of ongedierte. Muizen, ratten en kakkerlakken tasten voorraden aan, veroorzaken schade en kunnen ziekten verspreiden. Maar ook houtworm, bedwantsen, zilvervisjes , wespen, mieren, kevers, en vliegen kunnen de nodige overlast veroorzaken. Plaagdieren zorgen niet alleen voor overlast en materiële schade, maar kunnen ook de reputatie aantasten.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Bij plaagdierbeheersing of ongediertebestrijding staat wering voorop, voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien is een ontoegankelijke, hygiënische omgeving voor plaagdieren niet aantrekkelijk. Het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen kan dan achterwege blijven. Dat is niet alleen schoner, het is ook goedkoper. In een vroeg stadium herkennen en preventief kijken naar zwakke punten op het bedrijf, verkleint de risico’s. Ook is de regelgeving sinds 1 januari 2017 verandert met betrekking tot het gebruik van gif, ofwel rodenticiden, buiten gebouwen en voedselopslagplaatsen. Bestrijding van knaagdieren buiten met rodenticiden mag alleen gedaan worden door iemand met de certificering KBA-GB. Omdat bij het bestrijden van plaagdieren toch meer komt dan gedacht, heeft LTO Ledenvoordeel een partij geselecteerd die agrariërs helpt naar een situatie waarin zij de plaagdierpreventie zoveel mogelijk zelf onder controle hebben.

De werkwijze

Om de plaagdierpreventie onder controle te krijgen, wordt er samen met de agrariër een checklist doorlopen. Dit maakt stap voor stap duidelijk wat de verbeterpunten zijn en hoe de agrariër deze aan kan pakken. Vervolgens is het van belang om goed te loggen (monitoren) wat gedaan is om de plaagdieren onder controle te houden. Op het moment dat de agrariër hulp nodig heeft omdat er bijvoorbeeld een plaag is uitgebroken, dan komen zij actief bij de agrariër langs om te bestrijden. Plaagdierbestrijding met giftige bestrijdingsmiddelen doen zij alleen als het niet anders kan. Dit verkleint het risico voor de o.a. de voedselveiligheid, is minder belastend voor het milieu, diervriendelijker en kostenbesparend. Agrariërs betalen op deze manier alleen voor wat zij zelf niet mogen of willen doen. Bovendien krijgen LTO-leden 10% korting op de reguliere uurtarieven en bestrijdingsmiddelen. Niet alles is preventief te weren, denk hierbij aan houtworm of wespen. Hierbij dient acuut gehandeld te worden. Ook daarvoor kunnen leden bij Bureau Plaagdierpreventie terecht.

Zorgvuldige aanbesteding

Johan Schuitemaker, productmanager bij LTO Ledenvoordeel: ‘’Agrariërs kunnen beter investeren in plaagdierpreventie dan geconfronteerd worden met de hoge kosten van ongedierte bestrijding. Vaak zijn agrariërs geen specialisten op dit gebied. Daarom heeft LTO Ledenvoordeel de wensen met betrekking tot preventie en bestrijding van de agrariërs op een rij gezet en een marktonderzoek gestart. Bureau Plaagdierpreventie kwam hierbij als beste uit de bus. Naast scherpe prijzen en goede service, denkt dit bureau in het voortraject al goed mee. Uiteraard is dit bedrijf in het bezit van het Europese Cepa keurmerk en het certificaat voor het uitvoeren van rattenbestrijding rond gebouwen en voedsel opslagplaatsen.’’

Ga voor meer informatie en een vrijblijvend adviesgesprek naar www.ltoledenvoordeel.nl/plaagdier



- 10%

LTO-leden ontvangen 10% korting op alle diensten van Bureau Plaagdierpreventie!

Lees verder