1. Wanneer SDE+ aanvragen?
Agrarische grootverbruikers die hernieuwbare energie willen produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+. De subsidieregeling is bedoeld voor hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in de categorieën Biomassa, Geothermie, Water, Wind en Zon.
De categorie zon-PV wordt ook in de voorjaarsronde 2017 alleen opengesteld voor installaties van 15 kWp en meer en die worden aangesloten op een grootverbruikers aansluiting (aansluiting van meer dan 3 x 80 Ampère). Voor installaties van meer dan 500 kWp is een haalbaarheidsstudie verplicht.
Voor gedetailleerde informatie over de SDE+ Subsidie verwijzen we u graag door naar RVO2. Voorbeeld SDE+ berekening 2017
Situatie: 40-jarige ondernemer met een energieverbruik van 200.000 kWh en een zonnepanelen installatie van 100.000 Wp. Hij wekt hiermee 95.000 kWh op. Dit voorbeeld is gebaseerd op de 2e fase van de voorjaarsronde.
3. LTO veel ervaring in grote projecten
Dirk en Saskia runnen samen hun fruitteeltbedrijf in Kapel-Avezaath. Ze telen appels en peren en hebben 20 hectare grond voor de productie. “We koelen en sorteren onze producten zelf. Koelen doen we daarnaast ook voor collega fruittelers uit de buurt. Met name daarmee is de combinatie met zonnepanelen mooi, want het is natuurlijk een proces dat veel stroom vraagt,” aldus Dirk.
Ongeveer twee jaar geleden lieten ze via de collectieve inkoop Zonnepanelen van LTO Ledenvoordeel al ongeveer 590 zonnepanelen op het dak plaatsen, met een totaalvermogen van 145.000Wp. Deze investering beviel Dirk en Saskia zo goed, dat ze begin 2017 besloten om daar nog eens ongeveer 400 panelen bij te leggen via LTO Ledenvoordeel. “Voor beide installaties kwamen wij in aanmerking voor een SDE-subsidie. Dat is voor ons erg voordelig, want we krijgen gewoon per opgewekte kilowattuur subsidie, los van het feit of we de stroom zelf gebruiken of niet.”
Lees het hele verhaal van Dirk en Saskia4. Kopen, huren of leasen.. wat moet ik doen?
Bij grootzakelijke zonnepaneleninstallaties heeft de ondernemer niet altijd de mogelijkheden om het benodigde investeringsbedrag zelf bij elkaar te brengen. Daarom worden er verschillende financieringsvormen in de markt aangeboden door zowel leveranciers als kredietinstellingen. De businesscase en bijbehorende voorwaarden en consequenties verschilt echter aanzienlijk per aangeboden vorm. In de basis zijn er een drietal mogelijkheden. Koop (zelf investeren, al dan niet met behulp van een banklening), lease en (dak)huur. Het adagium “geld lenen kost geld” gaat ook in dit geval op. De koopvariant levert altijd een hoger rendement op dan een lease of huurvariant. Hoeveel is natuurlijk afhankelijk van de situatie en het aanbod dat u krijgt.
In principe is in alle drie de gevallen het verkrijgen van SDE+ subsidie een voorwaarde. Zonder deze bijdrage is er voor grootzakelijke installaties eigenlijk geen rendabele case te maken. De koopvariant levert qua rendement verreweg het meeste op, maar vraagt financieel het meest van de ondernemer. Vanwege de gegarandeerde opbrengst uit de SDE+ subsidie is er een grote kans dat banken bereid zijn om (deels) mee te gaan in de financiering.
In de dak huurvariant wordt er door een leverancier een vergoeding voor het dak betaald. De initiële kosten, maar ook andere kosten zijn voor rekening van de leverancier. Deze blijft dan vanzelfsprekend ook eigenaar van de installatie. Houd er rekening mee dat er dan vaak wel kosten gemaakt moeten worden voor het vervangen van de omvormer (10% van investeringsbedrag) en alleen de kale stroomprijs wordt ontvangen als opbrengst. Risico en onderhoud ligt gedurende de huurperiode volledig bij de eigenaar.
In de leasevariant is er geen investering benodigd, maar wel een lening. De kosten (incl. rente en aflossing) van de installatie worden dan vaak over 15 jaar uitgesmeerd. Afhankelijk van de kostprijs en het rentepercentage levert leasen vaak minder rendement dan bij de andere varianten, maar de ondernemer weet dan wel waar hij aan toe is. De ondernemer is in dit geval eigenaar van de zonnepanelen en draagt dan ook de risico’s en eventueel benodigd onderhoud.
Welke variant de ondernemer het best past is afhankelijk van de situatie. Mogelijke ondersteuning in uw keuze kan Flynth bieden middels een rendementsberekening op maat. Voor € 275 (schriftelijk/telefonisch) of € 575 (uitgebreid advies inclusief bedrijfsbezoek) krijgt u inzicht wat de investering in zonnepanelen u gaat opleveren. Flynth is al meer dan vijf jaar betrokken als onafhankelijk financieel adviseur bij de collectieve inkoop van LTO. Met meer dan 1.500 berekeningen hebben zij veel ervaring in het maken van de PV analyse.
Ledenvoordeel op zonnepanelen
Als lid kunt u rekenen op volledige ontzorging bij de aanschaf van uw zon-pv installatie. Samen met andere leden van LTO bedingen wij voor u de beste prijs en voorwaarden. Daarnaast maken allerlei financiële regelingen het overstappen op duurzame energie nóg aantrekkelijker.
De collectieve inkoop van zonnepanelen heeft inmiddels al vele honderden LTO leden geholpen met de inkoop. Kijk voor het voordelige aanbod op www.ltoledenvoordeel.nl/zonnepanelen.