Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil
De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels. Emissie van ammoniak is minimaal door een emissiearme vloer van half beton, half rubber. Aan de stal is een monomestvergister gekoppeld die gas produceert uit dagverse mest en daarmee elektriciteit opwekt. ‘Wij hechten veel waarde aan duurzaam boeren’, vertelt melkveehouder Schilder. ‘Dat betekent onder meer dat wij onze dieren zo goed mogelijk willen verzorgen. Essentieel daarbij is een goede drinkwatervoorziening.’ Sinds vorig jaar werkt Schilder met het Watter-systeem. Dit is een installatie die ter plekke een desinfectiemiddel maakt en toevoegt aan het water.
Een duurzaam desinfectiemiddel makkelijk zelf geproduceerd
Met het gepatenteerde systeem van Watter produceer je met behulp van water, zout en elektriciteit een krachtig en biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel onder eigen dak. Via doseerpompen wordt automatisch een lage concentratie hiervan in de leidingen vermengd. Hiermee worden schadelijke kiemen en biofilm opgeruimd en dat houdt de operationele kosten nihil.
‘Drinkwaterkwaliteit wordt nog wel eens onderschat’
‘Zuiver en schoon drinkwater voor rundvee is de basis voor een gezond dier. Dat wordt nog wel eens onderschat’, zegt Schilder. ‘Ook zelf maakte ik me jarenlang niet zo druk over de drinkwaterkwaliteit.’ Dat veranderde met de komst van de nieuwe stal. Die ging gepaard met een groei van de melkveestapel van 140 naar 240 koeien. ‘Daarmee nam de behoefte aan drinkwater voor het vee fors toe’, vertelt hij. ‘We werken met water uit een eigen grondwaterbron. Die kan maximaal 1,5 kuub per uur leveren. Op piekmomenten, direct na het melken, is dat niet voldoende. Dan drinken de koeien soms meer dan 3 kuub per uur. Om dit verschil te ondervangen, heb ik vorig jaar een paar buffervaten laten installeren. De vaten zorgen ervoor dat er ook op piekmomenten altijd voldoende water voor de koeien is’, legt Schilder uit. ‘Toen ik vorig jaar af en toe eens in die vaten keek, schrok ik van de mate van vervuiling. Ik ben me gaan oriënteren op mogelijkheden om te bereiken dat mijn koeien gegarandeerd schoon water te drinken krijgen.
Via collega’s kwam ik op het spoor van Watter.’ Hij ging niet over één nacht ijs en vergeleek verschillende systemen. ‘Ervaringen van andere boeren met Watter zijn zeer positief. Bovendien vergt het systeem weinig onderhoud en is het elektriciteitsverbruik laag.’ Dat zijn koeien daadwerkelijk gezonder zijn of beter produceren sinds de installatie van het Watter-systeem kan Schilder niet met cijfers staven. ‘De melkproductie is het afgelopen jaar gestegen, maar ook de nieuwe stal zal daarbij ongetwijfeld een rol spelen. Wat ik in ieder geval waarneem, is dat het water schoon en helder is; dit blijkt ook uit analyses. En dat de koeien het water heel graag drinken.’
Klauwdesinfectie zonder formaline
Naast drinkwaterdesinfectie biedt Watter u nu ook de mogelijkheid om afscheid te nemen van het vervelende formaline t.b.v. klauwdesinfectie.
Met de klauwdesinfectiemat, die wordt aangesloten op het Watter-systeem, worden de klauwen van uw koeien meerdere keren per dag ontsmet op een milieu- dier- én mensvriendelijke manier.
Microbioloog Tim van Toorn benoemt enkele voordelen: “Een desinfectiemat heeft als voordeel dat deze meer contactoppervlakte heeft met de poten. De bovenkant van deze mat is afgedekt, waardoor deze minder snel vuil wordt. Daarnaast wordt de mat automatisch gevuld met vers desinfectiemiddel. Hij kan dus permanent in de stal blijven liggen. Dat leidt niet alleen tot meer gebruiksgemak, maar ook tot meer momenten waarop de klauwen worden ontsmet .”
Een investering die zich snel terugverdient door 36% MIA / 75% Vamil
Schoon drinkwater en gezonde klauwen zijn een basisbehoefte en het fundament onder elke verbetering. Zet ook de stap met Watter, verbeter de diergezondheid op duurzame wijze. Profiteer bovendien dit jaar nog van de mogelijkheid tot milieu-investeringsaftrek: 36% MIA en 75% Vamil.
De mogelijke voordelen op een rij:
- Hogere productie
- Verbeterde voeropname (lagere voerkosten)
- Betere gezondheid en minder dierenartskosten
- Verlaagde dierdagdosering
- Gezond drinkwater zonder rompslomp
- Niet meer afhankelijk van leveranciers
- Formaline is verleden tijd
- Beter voor milieu, mens en dier
Weten wat dit voor u kan betekenen? Neem contact op met de adviseurs van Watter.