Selecteer een pagina

Boer laat geld groene stroom liggen

door | 23 september 2019

Door lokale certificaten op de markt te brengen, krijgt de producent van groene stroom waar hij recht op heeft

Maar liefst 9 op de 10 opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten daaruit. Dat blijkt uit onderzoek onder LTO-leden. De certificaten voor het waarborgen van de herkomst van groene energie, zijn los van de stroom verhandelbaar en gaan vaak automatisch naar de energieleverancier.

Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen worden Garanties van Oorsprong (GvO) uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Per megawattuur wordt één GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Nu blijkt dat 88 procent van de agrarische opwekkers niet weet dat die GvO’s geld waard zijn.

‘De handel in GvO’s moet transparanter’, stelt Nick Waltmans, onderhandelaar bij Energie van Boeren. ‘We vinden het belangrijk dat de agrariërs die lokaal duurzame energie produceren, krijgen waar ze recht op hebben. GvO’s zijn los te verhandelen maar nu gebeurt het vaak dat ze automatisch overgaan naar de energieleverancier. Zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Daarom willen wij onderhandelen namens agrarisch ondernemers die investeren in duurzame energie-opwekking.’

Energie van boeren

Producenten van groene energie kunnen zich aanmelden bij Energie van Boeren, die namens hen over de beste prijs voor de GvO’s onderhandelt. Jaarlijks krijgt de producent dan de opbrengst op zijn bankrekening gestort.

Voor bedrijven met bijvoorbeeld zonnepanelen met een installatie tot 3×80 ampère die jaarlijks terugleveren aan het net (salderen) is dit ook interessant. Het aanmelden bij Energie van Boeren is een kleine moeite. Overstappen naar een andere energieleverancier is namelijk niet nodig en het salderen kan gewoon doorgaan.

Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans BV. Het initiatief wil de verkoop van Nederlandse GvO’s bevorderen en zichtbaar maken waar groene stroom vandaan komt. Dat laatste is essentieel om de noodzakelijke energietransitie te laten slagen. Het vergroten van het bewustzijn over de herkomst van stroom wakkert de vraag naar duurzame energie aan en daarmee de productie ervan.

Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel: ‘Steeds meer consumenten willen lokaal geproduceerde groene stroom om de uitstoot van CO2 in eigen land te verminderen. Door lokale GvO’s op de markt te brengen, krijgt de producent wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Bovendien komt de productie van groene stroom het imago van de sector ten goede.’

Rekenvoorbeeld

Een ondernemer die per jaar 52.000 kilowattuur groene stroom opwekt en een eigen verbruik heeft van 30.000 kilowattuur, levert 22.000 kilowattuur per jaar terug aan het net. Daar krijgt hij 22 GvO’s voor. Verkoopt de handelaar deze certificaten voor bijvoorbeeld 7 euro per stuk, dan leveren de GvO’s de ondernemer per jaar 127 euro op (22×7 minus 17,5 procent transactievergoeding).

Kijk voor meer informatie op www.energievanboeren.nl

Energie