Selecteer een pagina

De 5 grootste instinkers bij vergelijken energie

door | 13 november 2017

Het ene energieaanbod met het andere vergelijken is lastig. Verschillende aanbieders zeggen bovendien allemaal dat ze het voordeligst zijn. Maar is een besparing van honderden euro’s echt mogelijk? Bij LTO Ledenvoordeel komen regelmatig vragen binnen over energieaanbiedingen. Om leden te helpen bij het vergelijken zet LTO Ledenvoordeel de 5 grootste instinkers op een rij.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Instinker 1. Instapkorting

Veel energiebedrijven geven instapkorting. Denk hierbij aan een welkomstbonus, cadeautjes zoals een tablet of een thermometer. Dit is misschien een leuke motivatie om over te stappen. Maar vaak is deze korting verwerkt in de tarieven. Bij een verlenging heeft u dit voordeel niet. En dan blijkt u opeens bij een duurdere maatschappij te zitten dan u dacht.

Instinker 2. Kale tarieven

Ondernemers zijn waarschijnlijk wel gewend om er op te letten of een prijs exclusief of inclusief btw is. Bij energie is het leveringstarief daarnaast ook belast met energiebelasting. Deze belasting is afhankelijk van de hoogte van het verbruik. Een hoger verbruik betekent een lagere energiebelasting.

De energiebelasting is een factor waarop niet bespaard kan worden door over te stappen omdat dit niet door de leverancier maar door de overheid wordt bepaald. Daarnaast is er bij aardgas ook de regiotoeslag. Een instinker is dat kale leveringstarieven (zonder belastingen, regiotoeslag en vaste leveringskosten) met all-in tarieven worden vergeleken.

Instinker 3. Vaste leveringskosten

Wat veel agrariërs vergeten, is dat behalve het leveringstarief ook de vaste leveringskosten (vroeger vastrecht) invloed hebben op het totaal van kosten.

De vaste leveringskosten worden per periode in rekening gebracht. Dit tarief varieert en kan bij sommige leveranciers oplopen tot ruim 100 euro per jaar per aansluiting. Vooral bij een klein verbruik is het aan te raden deze kosten mee te nemen in de berekening.

Instinker 4. Geldigheidsduur

Wat veel agrariërs niet weten, is dat de geldigheidsduur van de offerte van invloed is op de prijs. Vaak is het zo dat een langere geldigheid een hogere prijs betekent. Een leverancier neemt namelijk een hoger risico over een eventuele prijsstijging in de tussentijd.

Instinker 5. Welk moment

De energiemarkt fluctueert. Dat betekent dat iemand bij een verlenging van een energiecontract misschien duurder of juist goedkoper uit kan zijn. Dit is afhankelijk van het moment waarop het contract is afgesloten en het moment dat het wordt verlengd. Wat vaak fout gaat is dat energieverkopers hier gebruik van maken. Contracten die zijn afgesloten in een periode met hogere tarieven vergelijken zij met actuele, lagere tarieven.

Dit is geen eerlijk vergelijk want de prijzen zijn niet op hetzelfde moment gemaakt. Vergelijk de tarieven van de energieverkoper dus altijd met de actuele tarieven van de huidige energieleverancier.

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen

LTO’S ENERGIE HELPDESK

[heading icon=”phone” color=”black”]088 888 67 77[/heading]

Voor een besparings-calculatie of andere vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met LTO’s Energie helpdesk. Iedere werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur LTO Ledenvoordeel